phone
לפרטים חייגו:
03-6081911
  • לתיאום פגישה עם יוסי וקס והצוות
    ולעלות על נתיב להצלחה
    השאירו פרטים בטופס

11 הנהלים המיטביים בעסק המשפחתי

11 הנהלים המיטביים בעסק המשפחתי

חברה בבעלות משפחתית, המשקיעה בצמיחה ארוכת-שנים, צריכה והתגבר על האתגרים המיוחדים של חברות משפחתיות. הניסיון מלמד, כי הסדרת הפעילות האופטימאלית בחברה מחייבת את מי שעומד בראשה להקפיד על כל אחת מהדרישות הבאות, אם ברצונו להשיג את התרחבותה

 

מאת עזי גרסטנר *

 

  1. הבטח את קיומן של תובנות אסטרטגיות חדשות. ברבים מהעסקים, נדרשת בחינה מחדש של האסטרטגיה אחת למספר שנים; בחלקם, היא אף נדרשת מדי שנה. הצורך בגירוי העסק לחשיבה חדשה הוא קריטי במיוחד בחברות משפחתיות, מאחר שרק מעטים מבין היורשים זכו להתנסות עסקית חיצונית מגוונת דיה, בעוד שהמנהלים ה"חיצוניים" מגיעים לא פעם עם ותק וניסיון רב. הדיאלוג הבין-דורי, אם הוא מנוהל היטב, עשוי להביא עימו גם יכולת של שיתוף בידע המצטבר של העסק והנחלתו לדור ההמשך.
  2. עודד ביצוע ניסויים כל העת. חברה שבודקת ומותחת באופן קבוע את גבולותיה האסטרטגיים מייצרת אווירה שמעודדת ומטפחת רעיונות חדשים. חברה כזו תשנה מוצרים, תבחן שווקים וצינורות הפצה חדשים, תשפר את תמהיל התמחיר וקידום המכירות ותמצא דרכים חדשות להוסיף לעצמה ערך או ליצור בידול ניכר יותר בשוק. כתוצאה משימוש תכוף בשיטת "ניסוי וטעייה" באסטרטגיה הנוכחית, יצוצו מאליהן תובנות חדשות. כמובן, דרך זו גם מאפשרת לנער את החברה משביעות הרצון העצמית.
  3. תקצב הוצאות אסטרטגיות. רצוי שהפיתוח האסטרטגי יהיה תהליך מודע ומתוקצב. חברות מצליחות מכינות לעצמן "תקציב אסטרטגי", שמטרתו לזהות בבירור יוזמות לקידום פיתוח אסטרטגי. ההוצאות האסטרטגיות מוקדשות למאמצים להגדלת נתח השוק בעתיד, או לבניית קווי עיסוק אחרים. הן אינן כוללות עלויות הקשורות בשמירה על הסטטוס-קוו. חברות משפחתיות רבות מגלות, כי תקציב אסטרטגי מייצר מתח יעיל, המסייע לשמור כספים בתוך החברה ועוזר לעמוד בפיתוי לשלם דיווידנדים גדלים והולכים או בונוסים והטבות לבני המשפחה.
  4. הקצה הון להזדמנויות. מנהלים יצירתיים זקוקים לקרנות הון נזילות, כדי שיוכלו לחקור ולנסות רעיונות חדשים ולהגיב למצבים שלא נצפו בעת הכנת התקציב השנתי. בחברות מצטיינות, נהוג להעמיד קרנות כאלו לרשות כל מנהל, כחלק מהתקציב התפעולי. כך הן מעודדות אותם להשתמש בכספים למען העתיד ומניעות אותם להפיק מעצמם את המיטב.
  5. השתמש בדירקטורים/משקיפים עצמאיים וחיצוניים כקבוצת בקרה. בדרך כלל, די לצרף דירקטור או שניים לצוות הניהול. דירקטורים אלה יהיו, לרוב, בעלי מקצוע בתחום העיסוק של העסק, אך אסור שיהיה "ניגוד עניינים" בינם ובין העסק. הם יכולים להיבחר מתוך קבוצת היועצים של העסק (עו"ד, יועץ עסקי וכו'). מי שאינו יכול לשמש כדירקטור, עקב מגבלות של החוק, יוגדר כ"משקיף" או כ"יועץ לדירקטוריון" וכו'. צירוף הדירקטורים משביח את מערכת הדיונים וקבלת ההחלטות. בארה"ב ובבריטניה קוראים לפורום כזה בשם "הנהלה מייעצת" והוא מאפשר לגייס אנשים איכותיים, מבלי שיידרשו להיחשף ולהסתבך בהיבטים המשפטיים של "אחריות דירקטורים".

לדירקטורים משימה חשובה: למנוע סטגנציה ונסיגה בעסק. מנהיגים המחויבים לצמיחה יודעים, כי ברוב המקרים אין מי שיכול לערער על חשיבתם ועל הכיוון של העסק טוב יותר מדירקטורים חיצוניים-עצמאיים. לכן, הדרך הטובה ביותר היא להגדיר, מעת לעת, משימה עסקית פשוטה ומובנת לכל צוות הניהול, תוך בקשה מיוחדת מהדירקטורים החיצוניים-העצמאיים לתקוף את הרלוונטיות של המשימה ואת תקפותן של הנחות-היסוד.

  1. עודד את מנהיגי הדור הבא לרכוש ניסיון גלובלי. מחקר שנעשה בספרד גילה, כי החברות המשפחתיות הבינלאומיות המצליחות ביותר היו אלו שבהן בניהם של המנהיגים היו בעלי ניסיון רב בעבודה או בלימודים מחוץ לארצם. למרבה הצער, חברות אלה הן מיעוט. מרבית החברות המשפחתיות נמצאות בסכנה מוחשית להגבלת הזדמנויות הצמיחה הבינלאומיות שלהן, כיוון שהיורשים אינם רוכשים ניסיון חיצוני משמעותי.
  2. צור ארגון גמיש וחדשני. ניסויים אסטרטגיים קבועים מחייבים ארגון גמיש וחדשני, שמסוגל לחלוק מידע עסקי באופן גלוי. אמנם הסודיות היא תכונה המשותפת לבעלי עסקים רבים – הם חוששים מלחשוף הצלחה פיננסית, כיוון שהדבר עלול להוביל לדרישות של עובדים חשובים, או דווקא לכישלון פיננסי – משום שהוא מרחיק אנשים טובים. ברם, העדר מידע ואמון מגביל את היצירתיות והנאמנות. חברות משפחתיות מוצלחות צומחות בזכות שיתוף מידע חיוני בקרב מספר גדול של מנהלים.
  3. עודד שינוי וטיפוח רעיונות חדשים. כדי לאפשר לחדשנות ולגמישות לפרוח, התרבות הארגונית של החברה חייבת לכלול עבודת צוות. חברות רבות נוהגות להמעיט בחלקם של מנהיגים כגורמי ההצלחה. לחילופין, הם נותנים קרדיט לצוות הניהולי ולמסורת של חדשנות שקיימת מאז ייסוד החברה.
  4. דאג לשנות מספר דברים באופן קבוע. הדרך הטובה ביותר לעודד חדשנות היא לייצר רגשות חיוביים לגבי שינוי. אחת הגישות הפופולאריות להגברת תחושת הנוחות מול שינויים מתמשכים היא לשחק באופן קבוע במערכות ובתהליכי הניהול, כגון שיטת הבונוסים, מערכות מידע, מבנה ארגוני ותפקידים, שיטות דיווח והערכת ביצועים אישיים.
  5. ייצר הון ושמור עליו. ככל שהמשפחה גדלה, גדלים צרכיה וכשאסטרטגיות חדשות מחייבות השקעת משאבים כספיים, יש דרישות גבוהות להון נוסף. עם זאת, יש חשיבות קריטית לשמירה על הון רב ככל האפשר בתוך העסק, כדי לאפשר לו צמיחה. חברות משפחתיות הנהנות מצמיחה ממושכת, מצליחות ליישב את המחלוקת בין צורכי המשפחה לדרישות הצמיחה, בכך שהן נעשות מיומנות ביצירת הון ובשמירתו.
  6. ערוך פגישות משפחתיות אסטרטגיות. בפגישות אלה ייקבעו מטרת המשפחה, משימותיה, ערכי המשפחה והמניעים והטעמים להמשך הבעלות על העסק. אם מתקבלת הסכמה, הדרך לצמיחה עסקית ארוכת-שנים מובטחת למדי. התברר, כי זה "הנוהל המיטבי" החשוב ביותר לצמיחת העסק המשפחתי לטווח ארוך.

 

* נשיא לשכת היועצים העסקיים בישראל, לשעבר, יועץ עסקי בכיר, מומחה לעסקים משפחתיים, ואחד מכותבי הספר: "מעסק שורד לעסק מצליח – ניהול ללא חריגה בבנק".

לניהול עסק משפחתי בצורה מוצלחת וללא בעיות חייגו עכשיו 03-6081911!